BBL of BOL, wat is dat? (2023)

BBL of BOL, wat is dat? (1)

BBL versus BOL

BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL opleiding kent een Beroeps Opleidende Leerweg. Wat is het verschil tussen een bol-opleiding en een bbl-opleiding? Het belangrijkste verschil zit in het feit dat de student in een BBL-traject een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever en daarnaast vaak een dag in de week les volgt bij bijvoorbeeld een ROC of AOC. Een student in een BOL-traject heeft de juridische status van student/scholier en loopt tijdens zijn opleiding één of meer stages bij een bedrijf of organisatie. Hierdoor heeft een BOL-student recht heeft op studiefinanciering (mits je ook voldoet aan de andere voorwaarden) en een BBL-student heeft dat niet. Overigens geldt dit pas als je ouder dan 18 jaar bent.


BOL (Beroeps Opleidende Leerweg)

Volg jij een mbo opleiding in de BOL variant, dan ga je naar school en moet je meestal stage lopen. Je krijgt tijdens je BOL opleiding veel theorie en huiswerk mee. De stageperiode is kort en soms krijg je een kleine vergoeding tijdens je stage. Werkgevers zijn dit niet verplicht en je kunt er natuurlijk tijdens je sollicitatie naar vragen. Misschien voelt dit voor jou als een vervelend onderwerp, maar het is geen vreemde vraag. Stage lopen kan wennen zijn, want je maakt weken van 4 of 5 dagen fulltime werken. Zo kun je alvast ervaren hoe het is om te werken na je mbo opleiding. Veel studenten zeggen dat zij meer leren tijdens hun stage dan van de gewone lessen. Een stage is altijd meerdere weken achter elkaar bij een erkend leerbedrijf. Ben je 18 jaar, dan heb je recht op studiefinanciering als BOL'er. En tegenwoordig heeft iedereen recht op een studentenreisproduct. Ook als je nog geen 18 jaar bent. Je bent tijdens het volgen van een mbo opleiding in de BOL variant veel op school en hierdoor heb je veel contact met andere scholieren.


BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)

Een BBL opleiding is anders dan een BOL opleiding. Je gaat veel werken en bent af en toe op school. Je leert dus nog meer van de praktijk en dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Ook is je kans op een salaris van een werkgever groter dan tijdens een BOL-opleiding, omdat je vaak vanwege het vele werken nuttiger bent voor een bedrijf of organisatie. Je gaat tijdens je opleiding 3 of 4 dagen werken en maar 1 of 2 dagen naar school. Hierdoor heb je weinig contact met studiegenoten en meer met collega's. Studiefinanciering of een OV-jaarkaart krijg je helaas niet als BBL'er. Wellicht krijg je een reisvergoeding van je werkgever. Dit is voor jou misschien een doorslaggevende reden om voor een BBL opleiding te gaan of juist voor een BOL te kiezen.

Let op: sommige mbo opleidingen kun je alleen in de BBL-variant of BOL-variant volgen. Wij hebben bij elke opleiding aangegeven of er een bbl en/of bol-variant is.


Wie kan makkelijker werk vinden?

BBL studenten kunnen volgens het CBS na het afronden van de opleiding makkelijker werk vinden dan BOL-studenten. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Van de bbl-ers kan 9 van de 10 meteen aan de slag. Twee van de drie bol-studenten kan direct na het behalen van het diploma werk vinden. Voor mbo studenten met een niveau 4 diploma is werk vinden het makkelijkst. Over het algemeen zijn bbl'ers ouder dan bol'ers. Dit is belangrijk voor het vinden van een baan. Ook hebben bbl'ers vaak al een (vaste) baan en volgen zij de opleiding voor een hogere functie.


Uitstroom BOL versus BBL

Elk schooljaar verlaten ongeveer 150.000 scholieren het mbo. Zowel het BBL onderwijs als dat van BOL kennen ongeveer een uitstroom van 75 duizend mensen. Onder de bbl-ers zijn de technische mbo opleiding het populairst en daarna volgen de zorg en welzijn opleidingen. Ook zijn er veel bbl'ers die kiezen voor een mbo opleiding in de dienstverlening, hier vallen o.a. de toeristische opleidingen onder.

Terug naar de homepage


muriël
Hoe zit dat met een BBL opleiding als je 15 bent. Je mag dan nog niet zoveel uren per week werken. Of is dat anders als je dat doet in het kader van een BBL opleiding?

Patricia
ik ben 56 en wil een BBL traject starten voor Apothekersassistent. Is het mogelijk?

Femke Moshood
Goedemiddag

Had een vraag, als je al een werkplek heb alleen je opleiding zit vol hoe zit dat want wordt altijd aangeven je moet een werkplek maar als je geen plek meer is voor je opleiding zal graag mee informatie over willen hebben.

Met vriendelijke groet
Femke moshood

Dee
Ik doe 1e jaar bbl en door omstandigheden heb ik waarschijnlijk te weinig praktijkuren.
Kan ik dan toch examen doen voor niveau 1

Ibo
Krijg je veel toetsen als je bbl kiest

Chiara
Hallo, ik wil graag pedagogisch medewerker worden (ik wil in de opvang werken) en ik weet dat om dat te doen moet ik eerst een MBO 3 halen. Ik ben een buitenlander en mijn niveau van de taal zit nu op B1 (gecertificeerd). Ik wil graag weten
1- Is mijn niveau van de taal genoeg om een MBO3 of een BBL te starten?
2- Kan ik een BBL aanvragen?
3- Als ik een BBL start, dan moet ik stage lopen/werken de hele dag of ik krijg de middag vrij?

Janneke
Als je BBL gaat doen heb je dan nog steeds school vakantie

sandy
Heb je bij een bbl opleiding veel minder huiswerk dan bij een bol opleiding.

Frederique Haslinghuis
hoi
Kan je met een BOL niveau 4 en een BBL niveau 4 ook door naar het HBO, van hetzelfde vakgebied?

Sheila Amelo
Wil onderwijs opleiding doen. Heb een bachelor ICT diploma behaald in Suriname

takwa
what should i do or what are the documents i should get to studie

Oruc Yayan
Beste lezer,

ik begrijp moet ik eerst een baan zoeken dat kan ik daar werken/leren en bij jullie bbl opleiding volgen klopt dat? mvg

habtom
wat is de verschilled tussen bbl en bol?

Orkideh
Geachte heer/mevrouw; Hierbij wil ik vertellen dat ik BBL zou zoeken .het gaat over (drie soorten: verzekering, HRM,administratie)kunnen jullie help mij? Alvast Bedankt. Met vriendelijke Groet; Orkideh Modabber.

aynur
Hallo..mijn vraag is ik werk al 16 jaar in de kinderopvang als groepshulp..vroeger ook 2 jaar als leidster gewerkt..werk nog steeds in de kinderopvang..kan ik een versneld BBL opleiding volgen wil graag wat informatie hier over..
alvast bedankt

danique
welke opleiding heb je nodig als je kapper wilt worden ?

(Video) ROC van Twente | Wat is het verschil tussen een BOL of BBL opleiding?

Olga
Beste Team,

Ik ben ingeschreven voor Verzorgende IG verkorte opleiding derde leerweg.
Moet een stage plek zelf vinden,maar weet ik niet BBL of BOL moet het zijn.
Graag jullie advies.
Hartelijk bedankt alvast.

Met vriendelijke groeten,
Olga

K.R. Look
mijn vraag is, kan een volwassen een opleiding bbl volgen zonder diploma ?

Martin
Kun je als 16jarige een BBL opleiding volgen? Omdat je nog partiële leerplichtig bent. Of ben aangewezen op een BOL opleiding

Johan
Mijn zoon zit in Havo 4 en heeft moeite met zijn motivatie voor vakken waar hij minder in geïnteresseerd is. Hij overweegt een technische MBO te gaan volgen en vraagt zich af of het mogelijk is om na dit schooljaar (Havo 4 of HAvo 3) met een BBL opleiding te starten.

José Antunes
will it be possible to take a BOL course and learn Dutch at the same time?

Chayenne
Zou het mogelijk zijn om een BOL stage te lopen terwijl je een BBL opleiding dkeg?

jacobien
Een herintreder wil zich laten omscholen naar Onderwijsassistent, is 40 jaar. Kan echter geen baan vinden maar wel een stageplek. Is zij toelaatbaar in een BBL-traject? Ze wil liever niet bij 16-jarigen in de klas

Merijn
Ik volg een mbo 1 opleiding. Ik ga 2,5 dag naar stage. 1 dag heb ik praktijkles en 1,5 dag heb ik algemeen vormende lessen op school. Ik krijg niets betaald voor mijn stage. Ik heb ook geen contract. Mijn school zegt dat het een BBL opleiding is, mijn moeder dat het een BOL opleiding is. Wat is het?

Milan
Ik ga op ROC dierverzorging niveau 2 volgen. Ik volg 3dgn les op school en loop 2dgn stage.Heb ik recht op OV reiskostenvergoeding. Ik ben 16 jaar.

ishvariya
wordt je betaalt wanneer je stage loopt voor niveau 1 bol opleiding verkoop/Retail?
zo ja hoeveel krijg je als stage vergoeding?

Noud Cornelissen
Hallo,

Mijn vraag is Leer je op een Bol opleiding genoeg praktijk en wat is voor de toekomst op papier beter en waar vinden mensen meer succes in na een Bol of na een BBL

M.V.G

Noud Cornelissen

ESOMONU CNINONSO CATHERINE
I am interested in this BBL.I am a graduate and master degree on management and i live here in Amsterdam.

michella Konu
hoeveel verschilt het gemiddeld bij vakantiedagen want bij bbl heb je er natuurlijk minder want schoolvakantie telt niet mee

Karin
Moet je een BBL opleiding dus zelf financieren en zo ja, wat kost dat ?

Abdullah Asaad
eigenlijk ben ik een buitenlander en ik heb sinds drie jaar naar Nederland gevlucht en ik ben bezig met het Nederlands leren en ik doe de staatsexamen maar ik twjfel heel veel tussen de opleidingen
ik zelf vind verbleegkunde,biologie, chimie leuk
Wat kan ik het beste kiezen

katja
Mag een school een minimum leeftijd van 19 jaar stellen om in te schrijven voor een BBL opleiding?

Tham
Ik heb een diplomat in NL over waterbeheering. Maar nog niet heb ik een baan krijgen. Ik wil werken. BBL is misschien goed vooer mij?

lisa
Wat krijg je eigenlijk met deze opleiding? Ben heel benieuwd.

katrin
Ik ben 50 en ik wil koken studeren. Nova college heeft de Bol opleiding. Heb ik recht op studiefinanciering?

Maret
Ik heb begrepen dat een bol-stagiare in de zorg niet ingeroosterd mag worden in de dienstlijst van de afdeling. Klopt dit en zo ja waar staat dit en wie bepaalt dit?

Rosalie
Geldt voor de opleiding educatief pedagogisch medewerker op het Hanze in Groningen ook een BBL opleiding?

28-01-2023 vanaf 10:30 tot 16:00 BBL of BOL, wat is dat? (3)

Tio - Developing Potential

Op de open dag kun je op Tio Amsterdam en Tio Hengelo terecht met al je vragen, onze studenten en docenten staan voor je klaar om je te informeren. Meld je aan op tio.nl/opendagen.

(Video) Wat is het verschil tussen BOL en BBL?


29-01-2023 BBL of BOL, wat is dat? (4)

EuroCollege Management School (mbo+)

Heb je twijfels over welke school het best bij jou past? Kom langs op een opendag en ervaar de wereld van EuroCollege. Zaterdag 28 Januari: Open dag EuroCollege Rotterdam 11.00 uur tot 13.30 uur Westblaak 139, 3012KJ.


30-01-2023 BBL of BOL, wat is dat? (5)

EuroCollege Management School (mbo+)

Meld je aan voor een open dag! We vertellen je alles over onze hbo, Ad- en mbo-opleidingen op het gebied van ondernemerschap, business hotel, event en toerisme. Kijk voor meer informatie op www.eurocollege.nl


30-01-2023 vanaf 19:00 tot 20:00 BBL of BOL, wat is dat? (6)

MBO-College NTI - FlexibelStuderen®

Wil jij weten hoe studeren bij NTI werkt? Wacht niet op een open dag, maar bekijk onze digitale rondleiding wanneer het jou uitkomt. Op www.nti.nl/over-nti/online-open-dag/ loop je mee met docent Sander en luister je naar studentervaringen!


31-01-2023 vanaf 19:00 tot 21:00 BBL of BOL, wat is dat? (7)

Het Kronenburgh College Den Haag

Think - Act - Grow is wat je in onze opleidingen zult ervaren. Wij vertellen jou er graag meer over tijdens onze wekelijkse inloopavond vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur in Den Haag.


Alle open dagen mbo


BBL of BOL, wat is dat? (8)

Studiekeuze maken

Voordat je je oriënteert op een mbo opleiding, is goed om eerst te bepalen welke beroep bij jou past. Wij hebben samen met Jobpersonality een beroepskeuzetest ontwikkeld op basis van plaatjes. Deze mbo beroepentest is helemaal gratis en binnen een paar minuten in te vullen.


Het is niet verstandig om zonder diploma het mbo te verlaten, doordat de gekozen opleiding eigenlijk niet bij jou past. Je verliest er jaren mee en komt lastiger aan werk. Daarom hebben wij een studiekeuze plan voor het mbo opgesteld.


Voor de meeste jongeren op de middelbare school is het kiezen van een opleiding een groot vraagteken. Om leerlingen te helpen bij het maken van die verschillende keuzes, organiseren middelbare scholen LOB-lessen. Hier geven wij handvatten voor LOB lessen.


Is je kind bijna klaar met het vmbo of de havo en op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Lees hier hoe jij je kind kunt helpen met het kiezen.


Ga jij in september beginnen met een mbo opleiding? Let op, want de regels op het mbo zijn veranderd. Als je in september begint, dan moet jij je uiterlijk op 1 april aanmelden voor een publieke mbo school. Als je niet op tijd bent met inschrijven, dan kunnen ze jou zelfs weigeren.


Hoe kan je een opleiding vinden? Richt je eerst op wat leuk is en zoek daar een opleiding bij. Kies niet eerst een school, want nergens worden alle mbo opleidingen aangeboden! De school zoek je pas als jij een leuke mbo opleiding hebt gevonden.

(Video) Wat is het verschil tussen BOL en BBL?


MBO opleidingen kun je volgen in vele soorten en maten. Een studiekeuze maken kan daarom erg lastig zijn. Op deze pagina kun je veel studieinformatie vinden. Het kan jou helpen om meer inzicht in het mbo onderwijs te krijgen.


Zit je nu op het vmbo, de mavo of de havo? En ben je op zoek naar een mbo-opleiding die bij je past? Er zijn vier niveaus in het mbo: de entreeopleiding, de basisberoepsopleiding, de vakopleiding en de middenkaderopleiding.


Wanneer je een tweetalige mbo opleiding volgt krijg je sommige vakken in een vreemde taal. In de meeste gevallen is dat Engels, maar dat kan ook in het Duits zijn. Bij de tweetalige opleidingen krijg je voor minimaal 50% les in een andere taal.


Wil je doorgroeien in je baan? Of wil je in een andere sector aan de slag en zoek je nu een mbo-opleiding die je naast je werk kan doen? Speciaal voor werkenden zijn er mbo-opleidingen die gemakkelijk te combineren zijn met een baan.


BBL of BOL, wat is dat? (9)

Wat zou je willen weten?

BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL opleiding kent een Beroeps Opleidende Leerweg. Een BBL'er heeft werk en gaat vaak een dag in de week naar school. BOL studenten gaan full-time les en gaan op stage. Lees verder over BBL en BOL.


Zit jij in de tweede klas van het vmbo? Dan moet je binnenkort een profiel kiezen. Weet je al voor welke je gaat? Denk hier goed over na. Want je profielkeuze kan invloed hebben op welke mbo-opleidingen je na je eindexamen mag doen.


Heb je een fysieke of sociale beperking? Of heb je last van een psychische aandoening of chronische ziekte? Lees hier hoe je kunt studeren met een beperking.


Wil je een mbo-opleiding doen? Dan moet je je meestal voor 1 april inschrijven. Maar wat als je daarna toch een andere mbo-studie wil volgen? Of liever gaat studeren op een andere school?


BSA is de afkorting van bindend studieadvies. Je mbo-school laat jou hiermee weten of je over mag gaan naar de volgende klas. Maar het kan ook zijn dat de school vindt dat het niveau van de mbo-studie te hoog is voor jou. Lees hier verder over de BSA op het mbo.


Als je een mbo-opleiding volgt, maak je toetsen voor allerlei vakken. Veel daarvan zijn vakken die horen bij jouw studie. Maar je moet ook algemene toetsen doen, zoals taalexamens.


Heb je interesse in een mbo opleiding, maar weet je niet of je mag beginnen? Lees hier wanneer een mbo-school je mag weigeren.


Wil of ga je binnenkort een mbo-opleiding doen? Grote kans dat je gaat studeren aan een roc. Maar wat is een roc? En waar kan je nog meer een mbo-opleiding doen?


Voor groene mbo-opleidingen ben je bij een aoc aan het goede adres. Maar wat is precies een aoc?


Wil jij na het vmbo of de havo een mbo-opleiding volgen? Dat doe je op een school voor middelbaar beroepsonderwijs, afgekort tot mbo. Wat is een roc precies en wat is het verschil tussen het mbo en roc?


In Nederland kan je voor je opleiding terecht bij verschillende soorten mbo-scholen. De meeste studenten kiezen voor een opleiding aan een roc, maar studeren aan een vakschool is ook populair.

(Video) ROC Q&A: Wat is het verschil tussen BOL en BBL?


Tijdens een mbo-opleiding moet je veel praktijkervaring opdoen. Dat doe je via een stage of leerbaan bij een leerbedrijf. Wat is een leerbedrijf precies?


Zoek jij een geschikte mbo-opleiding? Bekijk dan goed wat de toelatingseisen zijn. Hier kun je ze van alle niveaus vinden.


Als je een mbo-opleiding wilt doen, moet je een vmbo-diploma hebben of een overgangsbewijs naar het vierde leerjaar havo of vwo. Maar kun je ook zonder diploma vanuit het buitenland naar het mbo?


Helaas is het volgen van een mbo opleiding niet gratis. Het niveau, je leeftijd, de leerweg en de schoolkosten bepalen wat jij uiteindelijk moet betalen. De overheid betaalt vaak mee aan je opleiding. Bekijk hier wat de kosten zijn van de mbo opleiding die je wilt volgen.


Ga jij een mbo-opleiding doen? Dan krijg je te maken met keuzedelen. Maar wat zijn keuzedelen eigenlijk?


Ga je binnenkort een mbo-opleiding volgen? Dan krijg je mogelijk studiefinanciering. Hoeveel en of je het krijgt, hangt af van een aantal zaken. Bekijk hier of je studiefinanciering op het mbo ontvangt.


Wat nu? Er zijn allerlei redenen waarom iemand de middelbare school niet afmaakt. Door ziekte of problemen thuis of op school. Kun je zonder diploma naar het mbo?


Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Wat zijn de mogelijkheden on vanaf de havo naar het mbo te gaan?


Wil je stoppen met je een mbo-opleiding? Welke gevolgen heeft het stoppen met een mbo opleiding?


Ben jij van plan om een mbo opleiding te doen of zit jij al op het mbo? Als het goed is, staat deze opleiding in het Crebo-register. Nog nooit van het Crebo gehoord? Je bent niet de enige. Lees toch even verder, want het is wel belangrijk om te weten wat het is.


ROC scholen (Regionale Opleidingen Centra) bieden mbo opleidingen aan in de zorg & welzijn, economie, sociale beroepen en techniek. Op een AOC (Agrarische opleidingscentra) kun je 'groene' mbo opleidingen volgen in milieu, landbouw, voeding en natuur.


Ben je erg gemotiveerd om je mbo-diploma te halen? Dan kun je bij sommige scholen kiezen om je mbo opleiding versneld af te ronden. Vraag naar de mogelijkheden aan de school waar jij de opleiding wilt gaan volgen.


Naast een 'gewone' roc of aoc kun je ook kiezen voor een particuliere instelling. Maar wat zijn de verschillen tussen een reguliere en particuliere mbo-opleiding?


Studeren kost geld. Je betaalt niet alleen lesgeld voor je mbo-opleiding, maar moet ook boeken en andere leermaterialen kopen. Veel mbo-studenten kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Welke mogelijkheden bestaan er voor financiële ondersteuning op het mbo?


Er is een hoop veranderd in het mbo. Vanaf 1 augustus 2016 moesten mbo scholen nieuwe dossiers invoeren. Maar nog altijd kom je oude namen tegen. Studiekiezers baseren hun keuze dus soms op incorrecte informatie. Meer over de kwalificatiedossiers.


Moet je nu juist gaan werken of toch één van de mbo opleidingen gaan volgen in een onzekere tijd met de oorlog en een dreigende economische crisis? Wat moet je doen in een crisis?

(Video) Wat is het verschil tussen BOL en BBL eigenlijk?


Ook al zijn er nu geen studenten meer die te maken hebben met de oude structuur, leggen wij nog wel het verschil uit tussen de 'nieuwe en oude stijl opleidingen'.


Videos

1. Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
(MBO Utrecht)
2. BOL of BBL, wat is het verschil?
(Aventus)
3. Wat is het verschil tussen BOL en BBL? Elisa & Dennis
(mboRijnland)
4. ROC Q&A: Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
(ROC van Amsterdam)
5. AVENTUS LIVE // BOL & BBL
(Aventus)
6. MBO: uitleg leerwegen BOL en BBL
(ROC van Twente)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated: 04/16/2023

Views: 5530

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.